فایل استیو2000

فایل استیو2000

فایل استیو
فایل استیو2000

فایل استیو2000

فایل استیو

بررسی مردم شناسی طرح ها و نقوش لباس ها و بافته های ساسانی

بررسی مردم شناسی طرح ها و نقوش لباس ها و بافته های ساسانی

بررسی مردم شناسی طرح ها و نقوش لباس ها و بافته های ساسانی

فرمت فایل : doc

حجم : 61

صفحات : 101

گروه : تاریخ

توضیحات محصول :

بررسی مردم شناسی طرح ها و نقوش لباس ها و بافته های ساسانی

قسمتی از متن:

- لباس خدمه قایق شاه( قایق DI و DII)

خدمه قایق شاه که دوبار در این صحنه نشان داده شده است، همگی جامه های زیبائی به تن دارند، این کار برای تاکید بر قدرت شاه است. دو ملازم در دو سوی شاه ایستاده اند، دو قایقران با پاروهایی در دست، دردو سر قایق ایستاده اند و ملازمی که در سمت چپ شاه قرار دارد، تیردان شاه را حمل می کند. نوازنده چنگ (DI-4) در سمت راست شاه نشسته است. قایقرانان این قایق با قایقرانان دیگر متفاوت هستند. انها لباس هایی کاملا تزئین شده پوشیده اند. با مقایسه دو قایق شاه متوجه می شویم که هر تصویر در موقعیتی مشابه با موقعیت شکل نظیر خود قرار دارد و لباس مشابهی پوشیده است. با وجود این جزئیات، طرح های لباس آنها متفاوت است. بررسی تغییرات شکل نگاری این طرح ها، برای مطالعه چنین اختلافاتی ضروری است. اگر چه تمام بدن قایقران سمت چپ (DI-1) شاه چنان تخریب شده که گویی سوخته است. ولی می توان طرح روی آن را اندکی تشخیص داد. بدن او کمی به چپ، به طرف پشت قایق شاه چرخیده است، اگر چه تقریبا به روبرو نگاه می کند. لباس او با شبکه های مورب درون قابی از نقوش قلبی متوالی تزئین یافته است. درون هر شبکه، نقش پرنده یا گل هشت پری شکل قرار گرفته است. در نقطه تماس شبکه های مورب گل هایی با چهار گلبرگ قلبی شکل قرار گرفته است. در مرکز گل هشت پر، گل چهار پر کوچکی دیده می شود که دور تا دور آن را یک در میان گلبرگ های مرکب قلبی شکل و گلهای سه برگی نوک تیز گرفته است. نقوش پرنده و گل بطور نامنظمی روی لباس قایقران قرار دارد. بعضی از پرندگان به سمت راست و بعضی دیگر به چپ نگاه می کنند. قایقران کمربندی با سه آویز در هر طرف، بسته است، طرح درون نیم دایره قایقران سمت چپ، یقه و سرآستین ها و شانه های او قابل تشخیص نیست. ولی طرحهای لباس قایقران قایق سمت راست بخوبی حفظ شده است (DII-1) این طرح ها را پرنده هایی درون قاب قلبی شکل در شبکه های مورب تشکیل می دهند نقوش قلبی بین دو خط حاشیه قرار گرفته اند. در نقطه تماس شبکه ها با هم، گلی با چهار گلبرگ قلبی شکل درون دایره ای قرار دارد. بعضی از پرندگان به چپ و بعضی دیگر به سمت راست می نگرند. در طرح نیم دایره قسمت پائین تنه لباس، نقش سر یک گراز وحشی درون دایره ای دیده می شود و دایره ساده دیگری در سمت زیر سر گراز قرار دارد. در نقطه تماس شبکه هایی که در حلقه زیر بغل سمت راست قرار دارند، دایره های ساده ای دیده می شود.

طرح روی یقه گل های چهار برگی دیده می شود که در یک خط قرار گرفته اند و طرح روی شانه را دو گل با چهار گلبرگ قلبی شکل تشکیل می دهد. اگرچه لباس های قایقران دو سر قایق مزین به نقوش قلبی شکل درون قاب های شبکه ای مورب است ولی موتیف ها و بعضی از تصاویر جزئی در برخی موارد با هم فرق می کند. فردی که تیردان شاه را بالا گرفته است به روبرو می نگرد(DI-2). او در سمت چپ شاه ایستاده است و سر و بالا تنه اش را کمی بطرف شاه برگردانده است. این فرد تیردان را با دست چپ گرفته و با دست راست خود تیری را به شاه می دهد، یقه، سرآستین و لباس او طرحدار است و در طرحی قوسی دو طرف پائین تنه لباس، نقوشی دیده می شود. همچنین نوار عمودی مزینی در جلو لباس قرار دارد. لباس او بعلت مقام والایش که از قرار گرفتنش در کنار شاه ثابت می شود، پر نقش و نگار می باشد. روی بالاپوش این ملازم که در قایق سمت چپ ایستاده (DI-2) موتیف متقارنی از نیمرخ یک جفت درنا که روبروی هم هستند، قرار دارد. این نقش در نیمه بالایی و پائین لباس و تا حدی نیز روی شانه چپ دیده می شود. بین دو درنای پائین تنه، نوار عمودی مزین به نقش 6 گل هشت پر است که بطور عمودی قرار گرفته اند، مشاهده می شود.

قیمت محصول : 14000 تومان

دانلود
برچسب

بررسی مردم شناسی طرح ها و نقوش لباس ها و بافته های ساسانی

پروپوزال و پژوهش بررسی نگرش مردم اردبیل نسبت به اهدای عضو

پروپوزال و پژوهش بررسی نگرش مردم اردبیل نسبت به اهدای عضو

پروپوزال و پژوهش بررسی نگرش مردم اردبیل نسبت به اهدای عضو

فرمت فایل : doc

حجم : 197

صفحات : 74

گروه : پژوهش ها

توضیحات محصول :

پروپوزال و پژوهش بررسی نگرش مردم اردبیل نسبت به اهدای عضو

در دین مبین اسلام براین مهم تأکید شده است، در قرآن کریم سوره مائده آیه 32 آمده است: و هر که نفسی را حیات بخشد مانند آن است که همه مردم را حیات بخشیده است.

(مرگ مغزی آسیب غیرقابل برگشت مغز و ساقه ی مغز است و امروزه یکی از منابع اصلی تأمین عضو می باشد مرگ مغزی 79 درصد تمام مرگها و 4-1 درصد مرگ های بیمارستانی و 13-8 درصد مرگهای رخ داده در ICU را تشکیل می دهد. از این رو تشخیص سریع مرگ مغزی و نگهداری بیمار مبتلا به آن از مهمترین عوامل دست یافتن به ارگان های مناسب برای پیوند اعضا است. از سوی دیگر پیوند اعضا به عنوان یک شیوه نوظهور درمانی برای جانشینی اعضای بیماران با نارسنایی پیشرفته اعضا شناخته شده است و پس از فراز و فرودهای بسیار، در حال حاضر یکی از درمانهای موثر و گاهی تنها درمان بسیاری از بیماری های پیشرفته می باشد بسته به نوع بیماری در حدود 25-10 درصد بیماران نیازمند پیوند بدون دریافت عضو در لیست انتظار فوت می کنند. پیوند اعضا توانسته است کیفیت زندگی بیماران و نیز نگاه به آینده آنها را بهبود بخشد به همین دلیل، تقاضا برای انجام چنین درمانی افزایش یافته و تعداد بیماران نیازمند پیوند نسبت به گذشته 70 درصد بیشتر شده است. با این حال سالانه تنها نیمی از اعضای دهندگان بالقوه در آمریکا اهداء می شود. از آنجا که یکی از اصلی ترین منابع تأمین عضو در دنیا، بیماران گرم مغزی هستند شناسایی این بیماران از اهمیت خاصی برخوردار است.

در مطالعه ای که در دانشگاه شهید بهشتی تهران در مهر و آبان 89 انجام شده: نتایج زیر به دست آمده.

در 373 نفر از مجموع 467 نفر بیمار، مرگ مغزی تأیید شد. سن 29 نفر (8 درصد) 15 سال یا کمتر (میانگین 10 سال) و 344 نفر (92 درصد) بیش از 15 سال (میانگین: 47 سال) بود ترومای ناشی از تصادف (35 درصد) شایعترین علت مرگ مغزی بود: دومین علت در بیماران 15 سال یا کمتر، تومورهای مغزی (14 درصد) و در بیماران بزرگتر از 15 سال خونریزی های مغزی و CVA اسکیمیک (هر کدام 14 درصد) بود. در مجموع 184 نفر (49 درصد) دهنده مناسب تشخیص داده شدند که با خانواده 160 نفر مشاوره شد. در 117 مورد (73 درصد) بستگان بیمار رضایت به اهدای اعضا ندادند. 2 بیمار ( یک درصد) پیش از اهدای عضو فوت شدند و اهدای عضو تنها در 41 نفر (26 درصد) انجام شد. درصد اهدای عضو در دهندگان مناسب در بیماران ترومایی، خونریزی مغزی، CvA اسکیمیک و تومورهای مغزی به ترتیب 24 درصد و 25 درصد و 23 درصد و 47 درصد بود، دهنده مناسب تشخیص داده شدند. 

: بیان مساله :

 

در دین مبین اسلام براین مهم تأکید شده است، در قرآن کریم سوره مائده آیه 32 آمده است: و هر که نفسی را حیات بخشد مانند آن است که همه مردم را حیات بخشیده است.

(مرگ مغزیآسیب غیرقابل برگشت مغز و ساقه ی مغز است و امروزه یکی از منابع اصلی تأمین عضو می باشد مرگ مغزی 79 درصد تمام مرگها و 4-1 درصد مرگ های بیمارستانی و 13-8 درصد مرگهای رخ داده در ICU را تشکیل می دهد. از این رو تشخیص سریع مرگ مغزی و نگهداری بیمار مبتلا به آن از مهمترین عوامل دست یافتن به ارگان های مناسب برای پیوند اعضا است. از سوی دیگر پیوند اعضا به عنوان یک شیوه نوظهور درمانی برای جانشینی اعضای بیماران با نارسنایی پیشرفته اعضا شناخته شده است و پس از فراز و فرودهای بسیار، در حال حاضر یکی از درمانهای موثر و گاهی تنها درمان بسیاری از بیماری های پیشرفته می باشد بسته به نوع بیماری در حدود 25-10 درصد بیماران نیازمند پیوند بدون دریافت عضو در لیست انتظار فوت می کنند. پیوند اعضا توانسته است کیفیت زندگی بیماران و نیز نگاه به آینده آنها را بهبود بخشد به همین دلیل، تقاضا برای انجام چنین درمانی افزایش یافته و تعداد بیماران نیازمند پیوند نسبت به گذشته 70 درصد بیشتر شده است. با این حال سالانه تنها نیمی از اعضای دهندگان بالقوه در آمریکا اهداء می شود. از آنجا که یکی از اصلی ترین منابع تأمین عضو در دنیا، بیماران گرم مغزی هستند شناسایی این بیماران از اهمیت خاصی برخوردار است.

در مطالعه ای که در دانشگاه شهید بهشتی تهران در مهر و آبان 89 انجام شده: نتایج زیر به دست آمده.

در 373 نفر از مجموع 467 نفر بیمار، مرگ مغزی تأیید شد. سن 29 نفر (8 درصد) 15 سال یا کمتر (میانگین 10 سال) و 344 نفر (92 درصد) بیش از 15 سال (میانگین: 47 سال) بود ترومای ناشی از تصادف (35 درصد) شایعترین علت مرگ مغزی بود: دومین علت در بیماران 15 سال یا کمتر، تومورهای مغزی (14 درصد) و در بیماران بزرگتر از 15 سال خونریزی های مغزی و CVA اسکیمیک (هر کدام 14 درصد) بود. در مجموع 184 نفر (49 درصد) دهنده مناسب تشخیص داده شدند که با خانواده 160 نفر مشاوره شد. در 117 مورد (73 درصد) بستگان بیمار رضایت به اهدای اعضا ندادند. 2 بیمار ( یک درصد) پیش از اهدای عضو فوت شدند و اهدای عضو تنها در 41 نفر (26 درصد) انجام شد. درصد اهدای عضو در دهندگان مناسب در بیماران ترومایی، خونریزی مغزی، CvA اسکیمیک و تومورهای مغزی به ترتیب 24 درصد و 25 درصد و 23 درصد و 47 درصد بود، دهنده مناسب تشخیص داده شدند.

آنها رضایت به اهدای عضو نداشتند. نتیجه­گیری: مطالعه حاضر نشان داده که شایعترین علت مرگ مغزی ترومای ناشی از تصادف است با وجود اینکه اکثر بیماران ترومایی دهنده مناسب تشخیص داده می­شوند. اما در بیش از دو سوم موارد بستگان بیمار رضایت به اهدای عضو ندارند. از این رو برنامه­ریزی برای ارتقای سطح فرهنگی جامعه برای آگاهی و شناخت ماهیت مرگ مغزی و لزوم اهدای عضو ضروری به نظر می­رسد.

پیوند و انواع مختلف آن: پیوند به انواع مختلفی دسته­بندی می­شود. این طبقه­بندی بر این اساس است که چه کسی دارد عضو را اهدا می­کند و چه کسی دارد عضو را می­پذیرد. (1)

1)پیوند از نوع اتوگرافت         2)پیوند آلوگرافت         3)پیوند ایزوگرافت      4)پیوندزینوگرافت     5)پیوند دوپاره     6)پیوند دومینو

اولین پیوندهای انجام شده: قرنیه (1314)، کلیه (1347)، مغز استخوان (1369)، قلب (1372)، کبد (1372)، ریه (1379)، پانکراس (1385)، روده (1385)

چه کسی می­تواند جزو اهدا کنندگان باشد؟ همه می­توانند در امر اهدای عضو پیش قدم شوند و محدودیت سنی منظور نشده است. تها عاملی که می تواند مانع اهدای عضو شود شریط بالینی فرد اهدا کننده ست که در زمان فوت وی توسط پزشک متخصص تشخیصداده خوهد شد . بیماری های عفونی مثل ایدز و اکثر بدخیمی ها مانع از اهدای عضو خواهد شد.آیا افاراد مبتا به بیماری دیابت و یا فشار خون و و یا افراد مبتلا به بیماری هخای رماتیسمی مانند لوپوس و... می توانند اهدا کننده باشند؟ بله، البته در صورت بروز حادثه برای این افراد و ایجاد مرگ مغزی سلامت اعضای بدن توسط تیم پزشکی به دقت بررسی می گردد و در صورت عدم وجود مشکل اهدای اعضایی که عملکرد مناسبی دارند انجام می شود. آیا در صورت مرگ طبیعی نیز امکان اهدای عضو وجود دارد؟ بله، بعد از مرگ طبیعی به طور طبیعی تا 45h نسوجی مثل قرنیه، دریچه قلب، استخوان و تانرون قابل اهدا می باشند.

آیا فرد زنده هم می تواند اهدا کننده باشد؟بیه، در بعضی شرایط کلیه یکی از معمولیترین اعضای اهدایی افراد زنده می باشد . زیرا یک فرد سالم با یک کلیه هم قادراست به زندگیطبیعی خود ادامه بدهد. قسمتی از کبد و ریه و در موارد نادر قسمتی از زوده کوچک هم قابل اهدا می باشد.

شخص گیرنده عضو پیوندی ، خصوصیات بد و خوب فرد اهدا کننده را کسب می کند؟(دلیل)

قیمت محصول : 12500 تومان

دانلود
برچسب

پروپوزال و پژوهش بررسی نگرش مردم اردبیل نسبت به اهدای عضو

اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در عصر عباسیان از ابتدا تا سال 656 ه‍.ق.

اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در عصر عباسیان از ابتدا تا سال 656 ه‍.ق.

اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در عصر عباسیان از ابتدا تا سال 656 ه‍.ق.

فرمت فایل : docx

حجم : 373

صفحات : 243

گروه : معارف اسلامی

توضیحات محصول :

 

پایان‌ نامه کارشناسی ارشد (M.A.)

رشته الهیات و معارف اسلامی (گرایش تاریخ تمدن و ملل اسلامی)

اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در عصر عباسیان از ابتدا تا سال 656 ه‍.ق.

 

چکیده:

در آغاز حکومت عباسیان به دلیل آنکه دست‌اندرکاران حکومت اسلامی، بعد از دودمان نژادپرست بنی‌امیه روی کار آمدند و ملل مختلف با زبانها و فرهنگهای متفاوت وارد حوزه اسلامی شدند، مسائل اجتماعی و از آن جمله اطعمه و اشربه تحولی عظیم پیدا کرد.

موضوع تحقیق اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در دوره عباسیان از ابتدا تا سال 656(ه.ق) است و روش کار به صورت کتابخانه‌ای و بهره‌برداری از منابع موجود و استفاده از نظرات محققین بوده و پژوهش حاضر شامل معرفی باب فقهی و آداب دینی اطعمه و اشربه (حلال و حرام)، تجارت و بازرگانی و محصولات آن دوره، ادیان گوناگون و تأثیر آنها بر روی اعراب بخصوص در باب خوردنیها و آشامیدنیها، جشن‌ها و اعیاد اسلامی، رسوم دارالخلافه در این رابطه، غذای اعراب و انواع مختلف آن، وسایل و ظروف طبخ غذا و... می‌باشد.

در عصر جاهلیت و صدر اسلام، اغلب مردم عرب از غذاهای ساده‌ای استفاده می‌کردند اما پس از اسلام، سبک غذاها تغییر پیدا کرد. یکی از دلایل این تغییر ، تماس آنان با ملل دیگر بخصوص ایرانیان بود. مهمترین تأثیرگذاری از جانب ایرانیان بود که برخی خلفا حتی در رعایت آداب شاهانه از پادشاهان قدیم ایران مانند اردشیر و بهرام‌گور متابعت می‌کردند.

در باب شراب نیز یهودیان و بخصوص مسیحیان، اثرگذار بودند. مسیحیان در جشنهای خود از شراب استفاده می‌کردند و حتی در برخی دیرها آن را تهیه و به فروش می‌رساندند و مشترک بودن محل زندگی آنان با مسلمانان باعث استفاده از شراب در بین برخی مسلمانان شد.

نتیجه اینکه در پژوهش حاضر، انواع اطعمه و اشربه معمول و مرسوم در دوران عباسیان مورد بررسی و تحقیق قرار داده شد و مباحثی از جمله اغذیه حرام و حلال و انواع اشربه و اطعمه و تأثیر ملل مختلف مخصوصاً ایرانیان بر نوع و سبک غذاهای اعراب و تأثیر ادیان گوناگون بخصوص مسیحیان بر اشربه(مشروبات الکلی)، براساس منابع و مآخذ موجود نوشته شده است.

 

فهرست مطالب

عنوان     صفحه

چکیده      و

مقدمه      ک

هدف از پژوهش      م

فصل اول: کلیات

معرفی منابع          2

فصل دوم: آراءاسلام در باب تغذیه        10

1- فلسفه غذا خوردن و آراءمعصومین علیهم السلام در این رابطه       12

زیان های ظاهری و باطنی پُرخوری     14

فایده‌های ظاهری و باطنی کم خوری      19

2- آداب سفره و غذا خوردن وآراء معصومین علیهم السلام در این رابطه           20

الف) آداب غذا خوردن          21

ب) آداب سفره        24

3- آداب آشامیدن     25

- آب       25

- شیر      26

- عسل     27

- سرکه    27

 آداب آشامیدنی‌ها از نظر معصومین علیهم السلام  28

4- غذاها و آشامیدنی های حرام            29

از محرماتی که در اینجا مورد بحث قرار می‌گیرد              31

الف- خمر             32

خمرازدیدگاه آیات و روایات    33

انواع خمر و حکم آنها           37

ب- خون  38

ج- گوشتهای حلال و حرام      38

خوردن محرمات در وقت اضطرار        40

فصل سوم: اوضاع اجتماعی، اقتصادی و مذهبی عصر عباسیان

1- پیشینه بازرگانی و تجارت در بین اعراب قبل از اسلام و در صدر اسلام       43

2- محصولات        46

3- بغداد و بازارهای آن در عصر عباسیان          55

شکل بازارها          66

نقش زنان در بازارها            67

4- تأثیر ادیان بر تجارت اسلام            68

5- جشن ها           80

جشنهای دینی اسلامی           80

جشن های محلی      84

فصل چهارم: آداب و رسوم معیشت در عصر عباسی

1- اطعمه و اشربه خلفا و وزراء دولت عباسی      93

آداب المائده،آداب سفره          108

2-شرابخانه ها        117

شربت خانه(خزانةالشراب)     120

شرابکده ها            123

3- مجالس شراب     126

استعمال حشیش       135

تریاک     136

 

فصل پنجم: تغذیه در عصر عباسی

ادویه و خوشبوکننده ها          138

اجزای خوشبوکننده  140

ظروف و وسایل آشپزخانه      141

غذای اعراب          154

خوراکهای گوشتی    156

ماهی و خوراکهای آن           163

خوراکهای گیاهی     165

خوراک تنگدستان    170

خوراکهای مشترک توانگران و تنگدستان            174

از غذاهایی که با استفاده از خرما درست می شد    175

روغن وپیه            176

نان         177

برنج       182

مشاغل مربوط به اغذیه         184

بهای خوراکی         185

قیمتها در زمانهای عادی        187

بهای اجناس در آشوبهاوکمیابی             188

کارکنان آشپزخانه    193

هزینه آشپزخانه سلطنتی        194

نوشیدنیها در این دوره           198

نوشیدنیهای حلال و حرام       199

شیر و محصولات آن            202

آب          204

شیرینیها و حلویات  205

مواد شیرین‌کننده      208

نقل         210

ترشی‌ها و چاشنی‌ها              211

میوه        212

زمان‌بندی غذاها      216

پرهیز و علوم غذایی             217

نگاهداری و حفاظت             220

سوخت     223

نتیجه‌گیری            225

فهرست منابع         227

چکیده انگلیسی       239

 

مقدمه

تاریخ بزرگترین معلم و درس‌آموز انسان است و مطالعه و بررسی آن از ضرورتهای زندگی هر انسانی است که اندیشه و تفکر از عناصر زندگانی او به شمار می‌رود. در قرن دوم هجری تحول شگرفی در تاریخ سیاسی اسلام پدید آمد. خلافت عباسی در سال 132(ه‍.ق) با کمک ایرانیان اعلام موجودیت کرد و صفحات تازه‌ای در تاریخ ملتهای مسلمان گشوده شد.

تمدن عصر عباسی، به تنهایی یک جهان است. بنابراین سخن گفتن از آن، سخن از تمدنِ جهانی در طولانی‌ترین دوره‌ای است که تاریخ قرون میانه می‌شناسد. این دوره، پنج قرن و اندی به درازا کشید و بر همه جهان قدیم سایه انداخت و بیشترین بخشِ شناخته شده زمین را با همه گونه‌های جغرافیایی، سیاسی و ثروت اقتصادی آن در برگرفت.

عباسیان به دلیل غنای فرهنگی و نقش مؤثر ایرانیان در تأسیس خلافت عباسی، به طور چشمگیری از فرهنگ و آداب و رسوم درباری ایرانیان بخصوص در بخش اطعمه و اشربه سود بردند.

نیاز انسان به غذا یکی از نیازمندیهای اساسی است  زیرا به وسیله آن سدّجوع کرده و به حیات خود ادامه می‌دهد و اهمیت آن به حدی است که بر دیگر نیازهای انسان مقدم است. برای رشد و ساخته شدن اجزاء بدن و فعالیتهای حیاتی، خوردن غذا به حد ضرورت لازم است. این اهمیت، موجب تلاش و توجه بیشتر بشر برای دستیابی و روی آوردن به تنوع غذایی و کسب تجربه بیشتر در انتخاب غذاهای بهتر و لذیذتر شد تا ضمن پاسخگویی به نیازهای بدنی، ذائقه او را نیز ارضاء کند.

غذا در عصر جاهلی و صدر اسلام عموماً ساده بود و غالباً شیر و لبنیات، خرما و حبوبات و اندکی گوشت بود که خانواده‌های ثروتمند و با مکنت می‌خوردند. اینها عموماً غذاهای ساده‌ای بود. اما همینکه اعراب با بیگانگان بخصوص با ایرانیان آشنا شدند، از نظر تنوع غذایی تغییرات فراوانی در آنها به وجود آمد.

اوج پیشرفت در فراگیری غذاها مربوط به زمان هارون‌الرشید می‌باشد. خلفا و حکمرانان نخستین کسانی بودند که غذاهای جدید تناول کردند. در دوره امویان برخی از این غذاها شناخته شد اما در عصر عباسی این تحول و تنوع گسترده‌تر شد و رفاه عمومی و شرایط مناسب موجب شد که توده مردم در این باره با بزرگان و ثروتمندان همراهی کنند به طوری که باعث تدوین تألیفات چندی در فن آشپزی شد. ابن ندیم بیش از ده عنوان کتاب آشپزی در الفهرست ثبت کرده؛ از جمله کتب الطبیخ (بغدادی)، فضائل السکباج (جحظه 326 ه‍/941م، شاعر و خواننده قرن چهارم)، الطبیخ (ابراهیم بن عباس موصلی)، الطبیخ (مرضی رازی)، الطبیخ (ابن ماسویه)، همین عنوان از احمد بن طبیب سرخسی و دیگران.

در این دوره ادیان مختلف بخصوص مسیحیان در زمینه استفاده از مشروبات بر روی مسلمانان اثر گذاشتند. آنان به طور مداوم با مسلمین در ارتباط بودند و  مسلمان برخی از جشنهای آنها را دیده و یا حتی در آن شرکت می‌کردند. آنان در جشنهای خود مخصوصاً در جشن عید پاک، از شراب استفاده می‌نمودند و مست بودند.

در این پژوهش سعی شده به مسائل اطعمه و اشربه در دوره عباسیان پراخته و به سؤالاتی در این زمینه پاسخ داده شود از جمله این سؤالات: دیدگاه اسلام درباره خوردنیها و آشامیدنیهای حرام و حلال چیست؟ در دوره عباسیان در سرزمین اسلامی چه محصولاتی وجود داشته و در مواقع کمبود محصولات، مردم چگونه مشکلات خود را حل می‌کردند؟ مواد اصلی غذاها از کجا و به چه صورتی تأمین می‌شد؟ خلفا و حکمرانان چه نقشی در تنوع اطعمه و اشربه داشته‌اند و در میهمانیها و اعیاد اغلب از چه چیزهایی استفاده می‌نمودند؟ انواع غذاهای مورد استفاده مردم عادی، تنگدستان، ثروتمندان، خلفا و وزراء چه بوده و هزینه‌هایی که در این رابطه مصرف می‌شده چه میزان بوده است؟ غذاها چگونه آماده و توزیع می‌شد؟ اصول و آداب سفره چه بود؟ و...

تحقیق حاضر که با استفاده از منابع و مآخذ (فارسی و عربی) و مراکز بسیار غنی و گسترده (کتابخانه‌های تهران و آستان قدس رضوی...) انجام شده پاسخگوی بسیاری از این پرسشها و سؤالات مشابه دیگر می‌باشد. 

 

هدف از پژوهش

هدف از پژوهش «آشنایی با انواع خوردنیها و آشامیدنیهای معمول و مرسوم دوران عباسی که مورد توجه مردم عادی و خواص و درباریان بوده است و چگونگی طبخ غذاها و مراکزی که مواد اولیه اغذیه را تولید و به فروش می‌رساندند» بوده است.

با توجه به ضرورت آشنایی با این بخشِ فرهنگی، اجتماعی زندگی مردم در عصر عباسیان، که بسیار کم به آن توجه شده، لازم بود که پژوهشی با این موضوع انجام شود تا مسائلی که در این رابطه به صورت پراکنده در کتب مختلف از جمله زندگینامه‌ها، کتب تمدنی و سفرنامه‌ها نوشته شده است، به صورت منسجم در مجموعه‌ای با این عنوان آورده شود. برای رسیدن به این هدف لازم است با استفاده از منابع و مآخذو پژوهشهای پراکنده پیشین که در این رابطه انجام شده، سبک و انواع اطعمه و اشربه حرام و حلال، محصولات و تجارت و بازرگانی آن دوره، توجه جامعه اسلامی و خلافت و مشاغل و حِرَفی مربوط به آن، جمع‌آوری و اطلاعاتی کسب گردد و امید است که تحقیق حاضر که حاصل تلاش فراوان و استفاده از منابع (فارسی و عربی) و مراکز غنی در این زمینه می‌باشد هم عامل آشنایی دیگران با این بخش فرهنگی،اقتصادی و اجتماعی و هم باعث ایجاد انگیزه‌ای برای سایر علاقمندان به ویژه جوانان باشد تا به پژوهشهای مانند این بپردازند. 

 

پیشینه تحقیق

بی‌تردید تمدن اسلامی در عصر عباسیان (132-656ه‍.ق) پرشکوه‌ترین دوره‌های خود را تجربه کرده و درخشانترین دستاوردهای علمی و تمدنی را تقدیم بشریت نموده است. تمدن عصر عباسی، به تنهایی یک جهان است. این تمدن، جهانی از رفتارهای تکامل‌بخش و متقابل سرزمین، انسان، زمان و حوادث است که همدیگر را تکمیل می‌کنند.

در رابطه با تمدن عباسیان کتب مختلفی نوشته شده البته علاوه بر این کتب، در زندگینامه‌ها، سفرنامه‌ها و کتابهای تاریخی نیز اشارات مختصر، پراکنده و کوتاهی درباره اطعمه و اشربه شده اما در رابطه با این موضوع متون و مجموعه‌ای منسجم و یکپارچه و مستقل مشاهده نشده است و این امر انگیزه‌ای برای انجام پژوهش و تحقیق در این زمینه شد.

 

روش تحقیق

روش تحقیق براساس کتابخانه و منابع بوده است و برای دسترسی به این کتب از کتابخانه‌هایی که نسخ خطی و قدیمی در آن نگهداری می‌شود، استفاده شده است.

برای تدوین این رساله با مشکلاتی روبرو بودم از جمله: عربی بودن منابع، عدم وجود منابعی به عنوان نمونه کار، عدم وجود کتابخانه‌ای که همه منابع مورد نظر در آنجا حفظ و نگهداری شود بخصوص در شهر تهران البته کتابخانه آستان قدس بسیار غنی بود ولی به دلیل بُعد مسافت و مشکل اقامت، استفاده از مکرر از آن میسر نبود.

از این رو با تماس‌های مداوم و مراجعاتی که با اساتید محترم راهنما و مشاور، آقایان دکتر حیدرنیا و دکتر نصیریان داشتم و استفاده از کتابخانه‌های مختلف شهر تهران و چندین بار حضور در کتابخانه آستان قدس رضوی (که واقعاً کتابخانه‌ای غنی بود)، راهنمایی‌های بی‌دریغ ایشان، چراغ راهم شد و این مشکل تا حدودی برطرف گردید.

 

ضرورت مسئله

در دوره پیش از عباسیان، نوع تغذیه مردم غالباً ساده بود و معمولاً از غذاهایی مانند شیر و خرما، عسل و گوشت استفاده می‌شد اما در این دوره تنوع اطعمه و اشربه بیشتر شد. عامل ایجاد این تنوع، برخورد با ملل و ادیان مختلف بخصوص ایرانیان و مسیحیان بود. ایرانیان که به عنوان یکی از عوامل اصلی شکل گیری این حکومت بودند تا مدتهای زیادی در امور مربوط به خلافت نقش داشتند و طبخ بسیاری از غذاها از آنها فرا گرفته شد بخصوص در زمان هارون‌الرشید که اوج توجه به غذاها و پخت و پزهای متفاوت بود و در زمان معتصم نیز که شروع ورود ترکان به دربار بود حضور ایرانیان کمرنگ شد و اعراب تحت تأثیر ترکان قرار گرفتند و این تأثیرگذاری در تمام جنبه‌های مختلف حتی در نوع تغذیه آنها دیده می‌شود.

در این پژوهش لازم است که با استفاده از منابع و اطلاعات فارسی و عربی موجود در این باره، اطعمه و اشربه دوره عباسیان با شریعت اسلام انطباق داده شود و متون فقهی در این رابطه مورد بررسی قرار گیرد تا میزان توجه مردم و خلفا به اغذیه حرام و حلال مشخص شده و انواع خوراکیها(گوشتی، گیاهی، نان، غذای مشترک بین توانگران و تنگدستان، شیرینی‌ها و...) و مشاغل و حِرَف مرتبط با اطعمه و اشربه، شرابکده‌ها و شرابخانه‌ها، مجالس شراب، سوخت و...در این برهه زمانی مورد بررسی قرار گیرد.

 

قیمت محصول : 9500 تومان

دانلود
برچسب

پایان‌ نامه کارشناسی ارشد اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در عصر عباسیان از ابتدا تا سال 656 ه‍ق دانلود مقاله دانلود تحقیق دانلود نرم افزار دانلود اندروید دانلود پایان نامه دانلود پایان نامه کارشناسی دانلود پایان نامه ارشد دانلود پروژه دانلود پروژه پایانی دانلود پروپوزال دانلود گزارش کار آموزی دانلود پاورپوینت دانلود پرسشنامه دانلود

دعا و باورهای مردم

دعا و باورهای مردم

دعا و باورهای مردم

فرمت فایل : pdf

حجم : 101

صفحات : 119

گروه : معارف اسلامی

توضیحات محصول :

دعا و باورهای مردم

در 119 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc

بیان مسأله :

     دعا از گذشته تا کنون تأثیر بسیار زیادی بر فرهنگ و روش زندگی مردم گذاشته است وهمیشه از ارکان مهم زندگی مردم بوده است . هر چه به عقب بر می گردیم دعا ، دعا نویسی ، جادو و امثالهم در فرهنگ و آیین ها پررنگ تر دیده می شود .

    دعا در زندگی روزمره ی مردم  نقش داشته و دارد ، مواردی از قبیل بیماری ، کشاورزی ، عزا ، عروسی ، تولد نوزاد ، مراسم مختلفی که در هر منطقه وجود دارد ، ولی نکته قابل توجه این است که در گذشته جزو ارکان زندگی بوده است ولی امروزه استفاده از دعا کمرنگ تر شده است .

    در گذشته (خصوصاً ) مردم برای انجام هر کاری و یا باز کردن گره ای یا حل گرفتاری به دعا متوسل می شدند و دعا نویسان نزد مردم از احترام خاصی برخورداربودند ، با اینکه همانطور که ذکرشد این اعتقادات امروزه کمتر مورد توجه قرار می گیرد ولی دعا و دعانویسی در مقایسه با دیگر فرهنگ های گذشته پا برجاتر است وهنوز هم جایگاه خاصی بین مردم دارد ، به خصوص در کشورهای جهان سوم.

    در جوامع ابتدایی دعا بیشتر به صورت جادو و جادوگری رواج داشته است ، و جادوگران جوامع را زیر سیطره و نفوذ داشتند و مردم در بیشتر موارد به آنها مراجعه می کردند و دستورات آنها را اجرا می کردند و حتی در دل ترسی از این افراد داشته اند . همچنین در رابطه با دعا نیز مردم از استفاده ی نادرست از دعاها می ترسیدند و از اینکه دچار دعا یا دعا زده شوند و یا برای آنها از طرف دشمنان دعا نوشته شود می ترسیدند و این اعتقاد وجود داشته و دارد که به وسیله ی دعا زندگی آنها دگرگون شود .

 

 

فهرست مطالب

بیان مسأله :

 

روش تحقیق :

 

مشکلات تحقیق :

 

جادوگری و پیدایش آن :

 

_جادو و تعریف آن :

 

انواع جادو :

 

جادوی لفظی :

 

جادوی عملی :

 

جادوی تقلیدی و تهدیدی :

 

جادو میان بدویان :

 

جادوگری در کتابهای مقدس :

 

رابطه ی دین و جادوو دعا :

 

دیدگاه تکاملی درباره ی دین و جادو :

 

دیدگاه جامعه شناسی در مورد دین وجادو :

 

جادوگری در ایران :

 

طلسم :

 

تعویذ :

 

حرز:

 

عزایم :

 

مقایسه ی و طلسم :

 

تقسیم بندی انواع طلسم :

 

عناصر طبیعی :

 

اعضای بدن حیوانات :

 

اعضای بدن انسان :

 

گیاه :

 

    شبدر چهاربرگ

 

سنگ :

 

طلسم های ساخت دست بشر :

 

نقش :

 

حروف :

 

    حروف ابجد :

 

نقش و حروف :

 

1ــ تکسیر

 

2ــ موکلین

 

3ــ ساعت

 

4ــ ساحت

 

5ــ نقش

 

6ــ لوح

 

7ــ عملیات

 

انواع خطوط و الفاظ

 

ذکر :

 

اشیاء شخصی :

 

تقسیم بندی از نظر عملیات :

 

جنس مواد به کار رفته در طلسم ها :

 

تقسیم بندی از نظر اوقات استفاده :

 

تقسیم بندی از نظر موارد استفاده :

 

دعا :

 

شرایط دعا :

 

دعاهای مختلف و کاربرد آنها :

 

2. آفرینگان ، اشم وهو ، یثا اهو و ئیریو :

 

صیدور :

 

دعا  و دعا نویسی دربین مردم  زمان ما :

 

      نتیجه :

قیمت محصول : 10000 تومان

دانلود
برچسب

پایان نامه دعا و باورهای مردم دانلود مقاله دانلود تحقیق دانلود نرم افزار دانلود اندروید دانلود پایان نامه دانلود پایان نامه کارشناسی دانلود پایان نامه ارشد دانلود پروژه دانلود پروژه پایانی دانلود پروپوزال دانلود گزارش کار آموزی دانلود پاورپوینت دانلود پرسشنامه دانلود فایل دانلود کتاب دانلود نمونه سوالات دانلود جزوه آموزشی دانلود

پایان نامه بررسی مردم شناسی سیر تحولی ازدواج از دوره قاجاریه تا ایران فعلی ازدیدگاه اجتماعی

پایان نامه بررسی مردم شناسی سیر تحولی ازدواج از دوره قاجاریه تا ایران فعلی ازدیدگاه اجتماعی

پایان نامه بررسی مردم شناسی سیر تحولی ازدواج از دوره قاجاریه تا ایران فعلی ازدیدگاه اجتماعی

فرمت فایل : docx

حجم : 173

صفحات : 125

گروه : روانشناسی و علوم تربیتی

توضیحات محصول :

فهرست مطالب
مقدمه
فصل اول:
1-1-        بیان مسئله................................................................................................... 2
1-2-         اهمیت و ضرورت مسئله................................................................................. 2
1-3-        انگیزه تحقیق................................................................................................ 2
1-4-        اهمیت تحقیق................................................................................................ 2
1-5-        پرسش های تحقیق......................................................................................... 3
1-6-         قلمرو جغرافیایی تحقیق................................................................................... 3
1-7-        زمان تحقیق................................................................................................. 3
1-8-        روش تحقیق................................................................................................. 4
1-9-        روش جمع آوری اطلاعات............................................................................... 4
1-10-    پیشینه تحقیق.................................................................................................. 4
1-11-    مشکلات تحقیق............................................................................................... 5
1-12-    ادبیات تحقیق................................................................................................ 5
فصل دوم :
1-2- جغرافیایی طبیعی ایران........................................................................................... 9
2-2- آب و هوای ایران................................................................................................ 10
3-2- پوشش گیاهی و جانوری ایران............................................................................ 11
4-2- گروه قومی .................................................................................................... 16
5-2- خط.............................................................................................................. 17
6-2- دین............................................................................................................. 17
7-2- زبان............................................................................................................ 17
8-2-  جغرافیایی انسانی ایران............................................................................... 18
9-2- جمعیت کشور ایران........................................................................................... 18
10-2- جغرافیایی اقتصادی ایر ان........................................................................ 22
فصل سوم:
1-3- وصلت زناشویی............................................................................................. 25
2-3- نظریه های در مورد ازدواج............................................................................ 26
3-3- نظام خویشاوندی........................................................................................... 28
4-3- انتخاب همسر ............................................................................................ 31
5-3- شکل های مبادله.............................................................................................. 32
6-3- شکل های خاص ازدواج.................................................................................. 34
7-3- روابط جنسی پیرازناشویی.............................................................................. 35
8-3- ممنوعیت ازدواج با محارم................................................................................ 35
9-3- برون همسری............................................................................................ 35
10-3- درون همسری.............................................................................................. 38
11-3- قومیت و الگوهای قومیت در ایران.............................................................. 40
12-3- ازدواج در کشورهای جهان........................................................................... 41
13-3- ازدواج در ایران......................................................................................... 42
14-3- ازدواج در ادیان و مذاهب............................................................................... 45
15-3- اهداف زناشویی.................................................................................... 47
16-3- همسر گزینی.................................................................................................... 48
17-3- پیوند با سنن................................................................................................ 48
18-3- همسان همسری............................................................................................. 49
19-3- خانواده ....................................................................................................... 52
فصل چهارم
1-4- آغاز کار سلسله قاجاریه..................................................................................... 57
2-4- نسب و گروه های قومی قاجاریه..................................................................... 57
3-4- پادشاهان قاجاریه............................................................................................. 58
4-4- ازدواج در دوره قاجاریه.................................................................................... 62
5-4- ازدواج پادشاهان در دوره قاجاریه ................................................................ 62
علل اجتماعی حرمسرا سازی................................................................................. 63
6-4- مشخصات حرمسرای پادشاهی.............................................................................. 63
7-4- ازدواج در میان مردم............................................................................................. 67
8-4- اقلیت های مذهبی............................................................................................. 70
9-4- ازدواج در قشرهای مختلف................................................................................ 70
10-4- طلاق و وضع بیوه زنان................................................................................ 76
11-4- شیوه مجازات زنان بدکاره در دوره قاجار...................................................... 76  
12-4- زن عصر قاجار در خانه و جامعه...................................................................... 77
13-4- وضع اجتماعی زنان ........................................................................................ 79
14-4- مدارس دختران........................................................................................... 82
15-4- انقراض سلسله قاجاریه................................................................................ 83
فصل پنجم:
1-5- آغاز عصر پهلوی.......................................................................................... 86
2-5- شاهان عصر پهلوی.......................................................................................... 86
3-5- ازدواج در عصر پهلوی................................................................................ 88
ازدواج پادشاهان و شاهزادگان در عصر پهلوی........................................................ 88
4-5- اقدامات مهم رضاشاه.................................................................................. 98
5-5- قشربندی جامعه در دوره پهلوی.................................................................... 100
6-5- ازدواج در قشرهای مختلف مردم................................................................ 100
7-5- انقراض عصر پهلوی................................................................................ 103
8-5- ممنوعیت در ازدواجها................................................................................ 103
9-5- مراحل و شرایط ازدواج............................................................................. 105
10-5- شرایط مهم در ازدواج........................................................................... 106
11-5- مندرجات سند ازدواج ...................................................................... 108
12-5- مهر یا صداق........................................................................................ 109
13-5- جهیزیه.................................................................................................. 110
14-5- شرایط صحت نکاح................................................................................. 110
15-4- شرایط عاقد........................................................................................... 110
16-5- فواید ازدواج........................................................................................... 110
فصل ششم:
1-6- آمار ازدواج در ایران..................................................................................... 113
2-6- عوامل جسمی در سن ازدواج..................................................................... 115
3-6- عوامل روانی در سن ازدواج........................................................................ 115
4-6- عوامل اجتماعی –فرهنگی در سن ازدواج................................................ 115
5-6- انتخاب همسر............................................................................................... 116
6-6- عوامل اقتصادی و اجتماعی........................................................................ 120
7-6- اشتغال................................................................................................... 121
8-6- تفاوت آمار جمعیت در شهر وروستا........................................................... 122
9-6- ازدواج موقت..................................................................................... 122
10-6- تعریف ازدواج موقت........................................................................... 123
11-6- عوامل مهم ازدواج موقت در ایران........................................................ 124
12-6- تعدد زوج................................................................................ 124
نتیجه گیری .............................................................................................. 127
منابع............................................................................................................... 129

چکیده

ازدواج نهادی است که از آن طریق مرد و زن و با هم پیمان زناشوئی می­بندند.
یکی از مهمترین تغییرات اجتماعی اساسی که در طول تاریخ گذشته از دوره قاجاریه در ایران رخ داده تحولات مربوط به ازدواج و تشکیل خانواده است. این تغییرات شامل تحول در شکل و سن ازدواج، نوع خانواده و ... و عوامل مؤثر بر آن است.
تعداد زوجات به دلایلی از جمله مشکلات اقتصادی و تغییر نگرش­ها رو به کاهش است و شیوه همسرگزینی به دلیل تغییر در مفهوم ازدواج دچار تحولات بزرگی شده است در حال حاضر اکثر ازدواج­ها بدون دخالت مستقیم والدین و براساس عشق و علاقه انجام می­گیرد. تأخیر در سن ازدواج یکی از مهمترین ابعاد دگرگونی پدیده ازدواج بوده است. میزان تجرد قطعی بالا رفته و از عمومیت ازدواج به ویژه در سنین پائین کاسته شده است. در اثر این تحولات پیش رسی ازدواج که سابقاً در ایران مرسوم بود و همچنین ازدواجهای فامیلی به میزان قابل ملاحظه­ای کاهش یافته است.
روند تحولات سن ازدواج در جامعه و روابط آن با تحولات اقتصادی اجتماعی و فرهنگی مرتبط است در کشور ایران الگوی ازدواج از شکل سنتی به مدرن تغییر کرده است.

واژگان کلیدی :

قاجاریه Qajariyye) ) :
با افول سلسله زندیه، طایفه قاجاریه زمام امورایران را به دست گرفتند . قاجاریه طایفه ای از نژاد مغول و دودمان ترکمان است.
ازدواج
ازدواج عرف یا نهادی است که از طریق آن مرد وزن برای شرکت دائم در زندگی به هم می پیوندند. ازدواج خود مبنای خانواده است و تحت شرایط آن، مردوزن در اجتماع به طور قانونی می توانند فرزند یا فرزندانی داشته باشند.
ایران
کشوری است در قاره آسیا با مساحتی حدود 1648000 کیلومترمربع در نیمکره شمالی ازسطح کره زمین بین 25 تا 45 درجه عرض شمالی از خط استوا وبین 64 و 5/63 درجه طول شرقی از نیمروز گرینویچ است وپایتخت آن تهران است.
مردم شناسی Ethnologie
تحلیل مدارک و نتیجه گیری از تحقیقات مردم نگاری است به منظور شناخت منشا و برخورد اشاعه و تغییر فرهنگ هاست .
سیر تحول
علوم اجتماعی عبارت از این است که زندگی بشر تابع نظام ثابتی است که براساس وبه موازات پیشرفت جامعه تکامل می یابد.

مقدمه:

ازدواج پیوندی است که بین زنان و مردان صورت می­گیرد و یکی از مهمترین پدیده­های اجتماعی است ولی شکل و نوع ازدواج در بین مردم متفاوت است و هر فردی هدفش از ازدواج، دلایل گوناگونی دارد البته عوامل گوناگونی دست در دست هم می­دهند که شخص بتواند تعیین­کننده ازدواجش باشد عوامل گوناگون سبب این عامل می­شود؛ عواملی چون اقتصادی- فرهنگی- اجتماعی- سیاسی. کلودی اشتروس معتقد است که ازدواج برخوردی است دراماتیک بین فرهنگ و طبیعت یا میان قواعد اجتماعی جنسی.
ازدواج در دوره­های مختلف گاه مثبت و گاهی منفی بوده و آثار این ازدواج­ها بر جامعه و ساختار آن تأثیر گذاشته هر چه زمان جلو می­رود آگاهی و علم مردم بالا می­رود سبب بروز تغییرات در زمینه ازدواج می­شود زیرا همانطور که می­دانیم این مسئله باعث می­شود که افراد همانند گذشتگان خود در زمینه ازدواج رفتار نکنند. در گذشته مردم برحسب توانایی و امکانات خود با چند زن ازدواج می­کردند ولی با گذشت زمان گاهی به تجرد قطعی می­رسد.
مطالعات مربوط به ازدواج در ایران نشان می­دهد تغییرات و تحولات زیادی در تمام زمینه­های ازدواج صورت گرفته که این تحقیق به شناسایی عوامل مختلف در این زمینه می­پردازد.

قیمت محصول : 14000 تومان

دانلود
برچسب

دانلود پایان نامه بررسی مردم شناسی سیر تحولی ازدواج از دوره قاجاریه تا ایران فعلی ازدیدگاه اجتماعی کسب درآمد اینترنتی دانلود مقاله دانلود نرم افزار دانلود اندروید دانلود پایان نامه دانلود پروژه دانلود پرسشنامه دانلود فایل دانلود پاورپوینت دانلود نمونه سوالات کار در منزل دانلود آهنگ دانلود سریال دانلود فیلم